Βιβλιοθήκη > Άρθρα

Άρθρα

Για μία ευρωπαϊκή Ελληνικίωση

Για μία  ευρωπαϊκή Ελληνικίωση

 

Γιώργος Δημητριάδης

 

 

Μια κοινωνία « οικογενειακή » ;

 

            Η ελληνική κοινωνία δεν έχει αποκτήσει, ακόμα, ισχυρούς θεσμούς όσον αφορά  το κράτος. Υπάρχουν, παρά ταύτα, άλλου τύπου θεσμοί, όπως η οικογένεια, οι οποίοι είναι τουλάχιστον ακόμη, ισχυροί. Ίσως θα μπορούσαμε κάπως έτσι να καταλάβουμε το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να θεωρούμε, πως το κράτος δεν έχει αυστηρή συνέχεια στη διοίκηση, και ότι κάθε κυβέρνηση-οικογένεια είναι αυτόνομη και χωρίς μεγάλη συνέχεια όσον αφορά στις αποφάσεις της προηγούμενης. Στα ίδια πλαίσια της ευρύτερης οικογενειοκρατίας λειτουργεί και η κομματοκρατία, τα πολιτικά και άλλα τζάκια ως συνέχεια των προεστών.

e-max.it: your social media marketing partner

Περισσότερα...

 

Ψυχαναλυτικό σημείωμα γύρω από το μαζοχισμό

Ψυχαναλυτικό σημείωμα γύρω από το μαζοχισμό

 

Γιώργος Δημητριάδης

 

O μαζοχισμός όπως και ο σαδισμός είναι οι δύο κλινικές καταστάσεις που πήραν το όνομά τους από λογοτέχνες, δηλαδή τον Μαζόχ και το Σάντ, οι οποίοι  επίσης σκηνοθετούσαν  τις πράξεις που ενέπνεαν και τα μυθιστορήματα τους. Ο μαζοχισμός δεν είναι το αντίθετο του  σαδισμού, αλλά και οι δύο αυτές  διαστροφές έχουν στενή σχέση με τη σκηνοθεσία της εκφοράς ενός νόμου, από τον άλλο (στην περίπτωση του μαζοχισμού) ή από τον ίδιο (στο σαδισμό). Ο μαζοχισμός δεν  έχει να κάνει τόσο με τον πόνο, όπως υποδήλωνε η παλαιότερη ονομασία του (αλγολαγνεία), αλλά με την υποδούλωση.

 

e-max.it: your social media marketing partner

Περισσότερα...

 

Σχετικά με την απόδοση στα Ελληνικά του όρου Trieb, που εισήγαγε ο Freud - Μ. Μπούρα

Πρόκειται για τη μετάφραση του γερμανικού όρου που χρησιμοποιούσε ο Freud, Trieb. και τη λελογισμένη απόρριψη της μετάφρασης του στα Ελληνικά, με τη λέξη «ενόρμηση».

Αν αναφερθούμε στον Freud, και στα γερμανικά, Trieb είναι μία εσωτερική ώση, ώθηση, μία δυναμική διαδικασία η οποία ωθεί προς κάποιο σκοπό. Σύμφωνα με τον Freud, η ορμή εδράζεται ανάμεσα στο σωματικό και στο ψυχικό. Στον Freud υπάρχει πάντοτε ένας δυϊσμός: στην αρχή ορμές σεξουαλικές και ορμές του εγώ, ή της αυτοσυντήρησης, από το 1920 και μετά, ορμές ζωής και ορμές θανάτου.

Στα γαλλικά υιοθετήθηκε ο όρος pulsion και στα αγγλικά, δυστυχώς , (ακόμα και στην standard edition) ο όρος instinct ενώ το ένστικτο είναι μια προδιαγεγραμμένη κίνηση, με προδιαγεγραμμένη ακολουθία πράξεων, η οποία εκλύεται από ένα συγκεκριμένο ερέθισμα.

e-max.it: your social media marketing partner

Περισσότερα...